Vad beror håravfall på?

håravfallAtt drabbas av håravfall upplevs av många som mycket jobbigt psykiskt och ofta förstår inte omgivningen hur pass jobbig situationen upplevs. Många vill behålla sitt hår och oroliga men de blir ofta negligeras av traditionell vård. Håravfallet drabbar olika vid olika åldrar och kan uppkomma vid olika situationer i livet.

Vad beror det manliga håravfallet på?

De flesta män och ett litet antal kvinnor börjar se förändringar i utseendet eller känner av sitt hår och de flesta män börjar tappa hår redan i unga åldrar och denna förändring är mycket frustrerande för de flesta. Många som drabbas försöker förhindra förändringarna med schampo, balsam och näring, men detta försök att förhindra håravfall misslyckas i allmänhet.

De dyraste schampon som gör anspråk på att ge näring till håret och få håret att växa och se fantastiskt ut – men sanningen är att dessa schampon inte fungerar. De flesta av de näringsämnen som dessa schampon har är för stora för att tränga in i hårsäckarna och näringsämnen fastnar istället på hårbotten och tvättas sedan ner i avloppet. Det bästa sättet att få en korrekt håravfallsbehandling är att skaffa fakta om håravfall och hårsäckarna där de växer.

Det manliga håravfallet beror på ökad känslighet av testosteron i hårsäckarna. Det är däremot ingen skillnad i testosteronnivåerna mellan de som har håravfall och de som har sitt hår kvar.

DHT (dihydrotestosteron) är en naturlig metabolit av den mänskliga kroppen och den främsta orsaken till håravfall hos både manliga och kvinnligt håravfall. Vid manligt håravfall är det vanligt att håret endast växer i en hästskoform runt huvudet.

Håravfall hos kvinnor skiljer sig från män eftersom det ofta blir glesare medan mäns håravfall ofta börjar i vikarna och ökar med stigande ålder. En man kan ha kvinnligt håravfall och på samma sätt kan en kvinna drabbas av manligt håravfall även om det är relativt ovanligt. 90% av allt håravfall är genetiskt håravfall vilket beror på ärftliga egenskaper.

Produkter som motverkar håravfall

Det finns hårersättningsprodukter att använda som DerMatch (concieler) och Toppik (hårfibrer) om du inte vill göra en hårtransplantation. Du kan också använda peruk och det finns olika typer av hårsystem som Biofibre på marknaden. Observera detta är produkter som inte ger dig ett naturligt hår.

Medicinska behandlingar som stoppar håravfall

Bland de medicinska behandlingarna finns Rogaine och Finasterid behandlingar som båda kan ha biverkningar. Både Rogaine och Finasterid finns på apoteket och du har tex propecia som är en tablett som skrivs ut.
Läs mer om läkemedel mot håravfall

Hårtransplantationer stoppar håravfallet

Det finns medicinska behandlingar och olika typer av hårtransplantationer som FUT och FUE. Vi förespråkar främst FUE-metoden som vi anser vara en effektiv metod och som ger dig ett naturligt och bestående hår. Metoden kräver en stor noggrannhet och det finns flera kliniker som håller hög kvalité i Europa – främst i Stockholm, Bryssel och Istanbul i Europa. Som operationer finns det flera olika typer av metoder läs mer.