Hårbehandlingar för kvinnor och män
maj 12, 2014

Om hår -så här fungerar hår

Hur växer hår?

Varje hår kvar på huvudet är kvar i genomsnitt 2-6 år, och under större delen av denna tid utvecklas det ständigt i olika faser. Men en hel del ämnen kan avbryta denna cykel och effekten kan bli att du tappar hår.En färsk upptäckt har uppnåtts för att fastställa vad som verkligen framkallar håravfall, nämligen: härdning av kollagen.

Kollagen är en av de långa, fibrösa strukturella proteiner vars funktion är helt annorlunda från proteiner såsom enzymer. Tuffa buntar av kollagen som kallas kollagen fibrer är en viktig i de flesta vävnader och ger cellerna struktur på utsidan, men kollagen finns också inuti vissa celler. Kollagen har stor hållfasthet, och är huvudkomponenten i brosk, ligament, senor, ben och hud.

Tillsammans med mjuk keratin, är kollagenet ansvarig för hudens styrka och elasticitet, och dess nedbrytning leder till rynkor som följer med åldrandet. Det stärker blodkärl och spelar en roll i vävnadsutveckling. Den är närvarande i hornhinnan och ögonlinsen i kristallin form.Individer som inte lider av håravfall har smidig kollagen och personer som börjar få håravfall har härdat kollagen.

Hur fungerar transplanterat hår?

Transplanterat hår ser ut och växer precis som naturligt hår. Eftersom det är äkta hår och hårsäcken permanent fästs vid hårbotten innebär detta att resultatet från en hårtransplantation kan hålla hela livet ut.