Guide som beskriver olika typer av hårtransplantationer

hårtransplantation introbild

hårtransplantation introbild

Har du någonsin funderat på att göra en hårtransplantation?

På den här webbplatsen beskriver vi olika typer hårtransplantationer och vilka metoder som finns tillgängliga för dig som vill transplantera håret. Resultaten frånn hårtransplantationer varierar kraftigt. Vi guidar dig att hitta rätt klinik och metod för ditt håravfall.

FUE metoden – ett genombrott för modern hårtransplantationer

FUE metoden har blivit alltmer populär under senare år. Vid behandlingen tar man hårsäckarna (follikulära enheterna) från baksidan av huvudet och placerar där det är dåligt med hår ofta vikar och hjässan. Man använder ingen traditionell skalpell vid denna metod utan verktygen är antigen nålar, plast implantor eller robot FUE. De flesta av de högkvalitativa klinikerna i världen använder nålar.

Vad är FUE-metoden?
En hårtransplantation med FUE metoden innebär att kirurgen tar hårsäckar från baksidan av huvudet och placerar på områden där de inte har hår vanligtvis på huvudet.  FUE-metoden innebär hårimplantaten placeras naturligt vilket ger ett bestående hår där hårsäckarna har transplanterats. FUE kallas även micro eller minigraft metoden och en del kliniker försöker marknadsföra FUE som sina egna metoder under eget varumärke.

Hårbehandling Varför du ska göra det
Hårtransplantation med FUE
Användning av existerande hår för att motverka håravfall, eller kala fläckar där håret inte längre växer för både män och kvinnor.
  • Förbättra ditt utseende
  • Använd ditt egna existerande hår
  • Lindrar ditt genetiska håravfall eller håravfall som beror på hormoner, brännskador , skador eller vissa sjukdomar.

Tekniken att transplantera hårsäckar med FUE uppfördes i Australien av Dr Wood, innan de populariserades av Dr William Rassman och Robert Bernstein tekniken förbättrades av Dr James Harris. Fördelarna var att man kunde utföra transplantationen med lokalbedövning och att patienten inte fick ett ärr i nacken vilket innebär att de kan klippa håret mycket kort.

För dig som är intresserad av hårtransplantationer rekommenderar vi även webbplatsen hårtransplantationsguiden.se.

Hårersättningsbehandlingar kan kompletteras för att återställa håravfallet på grund av brännskador, skada eller sjukdom i hårbotten.

Glöm aldrig: En bra hårtransplantation kan ge dig ett betydligt bättre utseende – men en dålig hårtransplantion är något som du måste bära med dig resten av ditt liv eftersom hårsäckar som transplanteras inte försvinner.

Naturlig hårlinje

Naturlig hårlinje

Lär dig mer om vilka olika hårtransplantationer som verkligen fungerar

Hårtransplantationer blir mer och mer vanligt och resultaten blir bättre nu än vid tidigare transplantationer. Vi har alla sett resultatet från dåliga transplantationer men kunskapen har ökat hos kliniker och numera gör många allt bättre transplanatationer. Det innebär inte att alla kliniker är bra – långt ifrån – men kunskapen kring hårsäckar och mikrokirurgi blir allt mer spridd.

Hårtransplantationsmetoderna har gått igenom en hel del förändringar sedan det först upptäcktes. År 1952 utvecklade Orentreich tekniken med punsch grafts, som förblev den dominerande hårtransplantation teknik fram till 1980-talet. Metoden hade nackdelen att man placerade flera hårsäckar tillsammans vilket innebar att patienterna fick ett onaturligt dock utseende.

Det finns i princip 4 olika moderna metoder att transplantera håret på: Strip (Kallas ibland för FUT), FUE  (Follicular Unit Extraction), DHI (Direct Hair Implant) och BHT (body hair transplantation) och kombinationsmetoder. Dessa metoder använder lokalbedövning och innebär kortare konvalecens. En del kliniker kombinerar även FUE med PRP-behandlingar och mesoterapi.

Alternativa metoder till FUE
I USA och en del kliniker finns det flera klinker som använder metoder som STRIP-metoden och flip-metoden (troligtvis den metod som Donald Trump har gjort). Dessa metoder kräver att patienten blir sövd och innebär större kirurgiska ingrepp. Strip kirurgi innebär att kirurgen skär ut en nästan 30 cm lång rektangulär remsa av hårbotten från baksidan av huvudet, vilket lämnar ett ärr hos patienten. Hårteknikerna skär sedan remsorna i strimlor som delas upp i minigrafts och micrografts.

En hårtransplantation fungerar både för män och kvinnor

Håravfall drabbar både män och kvinnor och ökar i omfattning med åldern.
Det är betydligt vanligare med manliga klienter men även kvinnor gör transplantationer av håret. För män handlar det oftast att dölja flikar eller begynnande flint medan många kvinnor vill sänka sin hårlinje eller förtäta uppe på hjässan.

Innan en hårtransplantation behöver du träffa kliniken som du ska anlita. Som patient är det viktigt att du har förtroende för den som utför ingreppet.

Hårtransplantationer är en metod som fungerar men du bör innan en eventuell operation vara medveten om riskerna som finns förknippade med de olika metoderna. Vid strip tar kirurgen ut en större hudremsa medan vid FUE tas hårsäckarna ut individuellt och därmed är också metoden mer skonsam.

  • Börja med att läsa om de olika metoderna som finns tillgängliga och lär dig mer om fördelarna och nackdelarna med metoderna.
  • Läs mer om olika kliniker och bilda dig en egen uppfattning
  • Se till att träffa en läkare som du har förtroende för

Konsultation för hårtransplantation?

Om du vill veta mer så kontakta oss så bokar vi upp dig för en konsultation med en kvalitativ hårklinik.